Master of Arts in de Muziek

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Master of Arts in de Muziek

Het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB) vormt met haar academische bachelor en master of Arts in de Muziek musici van zeer uiteenlopend profiel. De meerderheid studeert een instrument (orkestinstrument, piano, gitaar, et cetera) of zang, om te kunnen fungeren in een orkest, in kamermuziekverband of als solist en/of om les te geven. Sommige studenten kiezen voor een theoretische opleiding en leggen zich toe op schriftuur, compositie of orkestdirectie. Het KCB biedt ook een volledig uitgebouwde opleiding Jazz en Lichte Muziek aan. Met de studierichting Historische Instrumenten biedt het KCB een opleiding die uniek is in de wereld.

De master of Arts in de Muziek kent de volgende richtingen:
 • Instrument en zang
 • Orkestinstrumenten: viool, altviool, Engelse hoorn, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, saxofoon, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, slagwerk.
 • Piano, Orgel, Harp, Gitaar
 • Historische instrumenten: barokviool, barokcello, gamba, traverso, barokhobo, luit, pianoforte, klavecimbel, blokfluit, natuurhoorn
 • Kamermuziek
 • Muziektheorie en -schriftuur:
  • Schriftuur
  • Compositie
  • Orkestdirectie
  • Hafabradirectie
 • Jazz en lichte muziek

Toelatingsvoorwaarden

Studenten die de bachelor of Arts in de Muziek hebben gevolgd hebben direct toegang tot deze master. Kandidaat-studenten die in een andere school een bachelordiploma behaalden dienen zicht aan te melden voor de toelatingsproeven.

Toekomstmogelijkheden

Het KCB streeft ernaar om getalenteerde studenten op te leiden tot hedendaagse musici die terecht kunnen in de nationale en internationale muziekwereld. Afgestudeerden die een carrière in het onderwijs ambiëren kunnen doorstromen naar de specifieke lerarenopleiding Muziek.

Programma

Studenten Muziek Erasmushogeschool BrusselDe master of Arts in de Muziek telt 120 studiepunten, de normale doorlooptijd is twee jaar.

 
De vakken in het masterjaar zijn zeer specifiek afhankelijk van je gekozen richting. De lessen zijn vaak individueel, zodat je je specifieke talenten en ambities kan ontplooien.

Je krijgt ruime kansen om podiumervaring op te doen want musiceren in groep is een zeer belangrijk aspect van de opleiding. Afhankelijk van de richting die je hebt gekozen, word je ingedeeld bij een koor, orkest, big band of een ander ensemble. Daarmee repeteer je voor concerten die voor het publiek toegankelijk zijn.

 

Het KCB is deel van een netwerk van Europese muziekhogescholen. Daardoor kun je een deel van je studietijd doorbrengen aan een hogeschool of universiteit in bijvoorbeeld Dresden, Parijs, Luik, Lissabon of Oslo.
 
Tot slot biedt het KCB elk academiejaar indrukwekkende concerten aan die je gratis kunt bezoeken.

Studievoortgang

Tijdens de opleiding wordt je studievoortgang individueel opgevolgd met een mix van permanente evaluatie en examens volgens welomschreven examenprogramma's.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden. Afhankelijk van de gekozen vakken dien je daarnaast rekening te houden met maximaal 250 euro administratieve kosten.

 

 

Meer informatie: 
<p><span class="naam"><a href="https://www.erasmushogeschool.be/sites/default/files/EhB-opleidingsbrochure%20KCB%202016%20%28NL%29%202017_0.pdf" title="Brochure" id="hse:">Brochure</a></span></p> <p><a href="http://www.erasmushogeschool.be/studiekeuze/infodagen#kcb">Infodagen</a></p> <p><a href="http://ehb.be/contact" title="Contact" id="aljs">Contact</a></p> <p><a href="http://www.erasmushogeschool.be/ectsinfo/paths/?course_id=2459" title="Contact">ECTS-informatie over de opleiding (vakken, studiepunten, lesmethode, studiemateriaal, docenten)</a></p>