Bachelor Vroedkunde

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in de vroedkunde
Locatie: 

De driejarige bachelor Vroedkunde van het departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur leidt je op tot een een veelzijdige professional die vrouwen en hun gezin gedurende de zwangerschap en tijdens en na de bevalling begeleidt en informeert. Als vroedvrouw werk je in een multidisciplinair team samen met de gynaecoloog, de kinderarts en de kinesist.

De opleiding heeft als doel een zo breed mogelijke vroedkundige te vormen. De nadruk ligt op een beroepsgerichte vorming, benaderd vanuit een multidisciplinaire en internationale context, aansluitend op maatschappelijk relevante ontwikkelingen.

Het recente visitatierapport dat in januari 2014 werd bekendgemaakt, geeft opnieuw een zeer goede evaluatie aan de opleiding. Lees er hier meer over.

Toekomstmogelijkheden

Studenten kunnen onmiddellijk na hun studie aan de slag wegens het hoge geboortecijfer en het grote aantal ziekenhuizen in de regio. Vroedvrouwen werken in een ziekenhuis doorgaans op de kraamafdeling, de verloskamer of de afdeling neonatologie (voor vroeggeboren zuigelingen). Ook vinden zij werk in een vruchtbaarheidskliniek, een geboortehuis, bij Kind & Gezin of in centra voor relatievorming, seksuele voorlichting en zwangerschapsproblemen.

Na de bachelor Vroedkunde kun je de bachelor na bachelor Zorgmanagement (twee jaar, 60 studiepunten) volgen. Onze associatiepartner VUB biedt eveneens masteropleidingen in het Management en Beleid van Gezondheidszorg, die je aansluitend aan je bacheloropleiding kan volgen. Meer informatie over verder studeren lees je hier.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Je hoeft geen exacte vakken te hebben gevolgd om te beginnen aan deze opleiding. Als je al werkervaring hebt of vergelijkbare vakken hebt gevolgd dan kan je vrijstellingen krijgen op basis van de EVC/EVK-procedure.

Heb je een diploma Verpleegkunde, dan kan je via een verkort programma deze opleidingen volgen. De verkorte opleiding telt 120 studiepunten en kan worden afgewerkt in twee jaar.

De opleiding kan ook gecombineerd worden met een baan.

Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of je vrijstellingen krijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Programma

De meeste studenten volgen het modeltraject, maar het is mogelijk om een persoonlijk traject te volgen. Een modeltraject telt 180 studiepunten en bestaat uit drie deeltrajecten gespreid over drie jaar. Elk jaar kent twee semesters en is opgebouwd rond verschillende modules. Na elk semester volgt een blokperiode en daarna examens. Je kunt ook een individueel traject volgen dat je samenstelt met je trajectbegeleider. Zo bepaal je zelf welke opleidingsonderdelen je per jaar aflegt.

Enkele opleidingsonderdelen uit het eerste jaar zijn:

 • Anatomie-Fysiologie
 • Psychosociale aspecten
 • Communicatie in de vroedkunde
 • Verpleegkundige aspecten in de vroedkunde
 • Medische wetenschappen
 • Juridische, ethische en organisatorische aspecten in de gezondheidszorg
 • Project "Actuele trends in de Vroedkunde"
 • Vaardigheden
 • Fysiologische verloskunde: partus en postpartum
 • Fysiologische verloskunde: zwangerschap
 • Culturele en omgevingsinvloeden binnen de verloskunde
 • Fysiologische verloskunde: zwangerschap en partus (vaardigheden en simulatietraining)
 • Fysiologische verloskunde: partus en neonatale vaardigheden en simulatietraining
 • Stage

Tijdens je opleiding leer je in een team te werken door met andere studenten projecten uit voeren rond onderwerpen als "Culturele en omgevingsinvloeden binnen de verloskunde".

Stages maken een verplicht deel uit van de opleiding. De EhB heeft een nauwe band met het UZ Brussel en enkele andere partnerziekenhuizen. Voor je op stage gaat, oefen je sociale en technische vaardigheden in het skillslab. Stage lopen in het buitenland kan via onze Europese partnerinstellingen in Thessaloniki (Griekenland), Graz (Oostenrijk), Ljubljana (Slovenië) en Vaasa (Finland) maar ook buiten Europa in Gambia, Senegal, Congo en Marokko.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf juni bij het studentensecretariaat van het departement (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

Meer informatie: 
<span class="naam"><p><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/gla/info-contact">Contact</a><br /> <a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/vroedkunde.pdf"><strong>Brochure</strong><br /></a><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/vroedkunde">Bachelor Vroedkunde</a><a href="http://ehb.be/brochures"><br /></a><a href="/infodagen">Infodagen</a> </p></span> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
KGPBAVRDK