Bachelor Toegepaste Informatica

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in de toegepaste informatica
Departement: 
Locatie: 

De driejarige professionele bachelor Toegepaste Informatica van het departement Design & Technologie (DT) is een veelzijdige en creatieve opleiding die je optimaal voorbereidt op een loopbaan in de IT. We bieden je een studieprogramma aan waarin je je theoretische en conceptuele inzichten leert toepassen in de praktijk. Creativiteit en zelfwerkzaamheid zijn belangrijke troeven om deze opleiding met succes af te ronden.

In een moderne leeromgeving leer je de knepen van het vak die een goede informaticus moet beheersen, altijd met de nadruk op de praktijk. Een jong team van dynamische docenten leert je programmeren en maakt je wegwijs in multimedia, webontwikkeling, databanken, netwerken, het Internet en nog veel meer.

Je werkt tijdens je opleiding veel in projecten. Samen met een bedrijfsstage in het laatste studiejaar vormt dat de ideale voorbereiding op je latere beroepsleven. Je creativiteit kun je kwijt in een innovatief eindwerk.

Jobbeurs IWT 2009In de opleiding wordt traditioneel onderwijs gecombineerd met projectwerk en werken via een elektronische  leeromgeving.

De opleiding kent drie specialisaties: Business IT, Networks & Security en Software Engineering. Hoewel deze specialisaties toelaten om je specifieke interesses uit te diepen, blijf je een breed geschoolde informaticus die later nog steeds overal inzetbaar is.

Business IT

In de specialisatie Business IT  leer je omgaan met het veel gebruikte mySAP ERP-systeem. Dit is software die helpt bij het personeelsbeheer, voorraadbeheer, facturen en betalingen, … Je zal leren om te voorzien in de support van een ERP-oplossing, maar ook om die ERP-oplossing aan te passen en te integreren met andere IT-applicaties. Deze unieke specialisatie zal van jou een gegeerde werknemer maken.

Networks & security

De configuratie van geavanceerde routers, switches en firewalls zal voor jou een koud kunstje worden als je kiest voor de specialisatie Networks & Security. Je bestudeert hoe je met serverbesturingssystemen, zoals Windows Server en Linux, services zoals email-, web- en fileservers, dhcp of samba kan aanbieden. Ook zaken als virussen, wormen, sniffing en DOS-attacks zullen voor jou geen geheimen meer kennen.

Software Engineering

Voor je kan starten aan de ontwikkeling van software, moet je de kosten en risico’s van het project inschatten. Je moet trouwens ook goed nadenken over het ontwerp van een grafische gebruikersinterface. Software moet immers foutloos maar ook efficiënt en handig werken! Perfecte software leer je schrijven in de specialisatie Software Engineering.

Studeren in het buitenland?

Kies je voor de opleiding Toegepaste Informatica dan kies je voor een opleiding met een grote variëteit aan internationale contacten, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. In je laatste jaar bieden we jou daarom de mogelijkheid om je stage, je bachelorproef of zelfs een gedeelte van je studie in het buitenland te voltooien. Naast de Europese lidstaten hebben zelfs landen als de Verenigde Staten, Canada, India, China en Vietnam geen geheimen meer voor onze studenten.

Toekomstmogelijkheden

Op de huidige arbeidsmarkt is er grote vraag naar IT-specialisten. Vaak krijg je al tijdens je studie een jobaanbieding. Wij geven je de vaardigheden die men in het bedrijfsleven waardeert in een IT-specialist, zoals zelfstandigheid, collegialiteit,  verantwoordelijkheid  en  een  sterk  analytische ingesteldheid. Concreet kan je met je diploma onmiddellijk aan de slag als programmeur, systeemanalyst, netwerk- of systeembeheerder, webontwikkelaar, multimediaspecialist, consultant, projectontwikkelaar en nog zoveel meer.

De bachelor omvat 180 studiepunten. Na deze bachelor kun je via vooraf uitgewerkte schakelprogramma's eenvoudig en in beperkte tijd doorgroeien naar Master in de Industriële Wetenschappen optie ICT of Master Informatica aan de VUB.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Je hoeft geen wetenschappelijke of wiskundige basis te hebben om te beginnen aan onze opleiding. Het programma bevat geen wiskunde of andere wetenschappen en wat betreft de informatica starten we volledig vanaf nul.

Werken en studeren

Voor deze opleiding bestaat een aangepast traject waardoor je je werken en studeren kunt combineren.

Beschik je reeds over een diploma binnen de IT dan kan je via een verkort programma het diploma bachelor in de Toegepaste Informatica behalen. We bieden de specialisatie Business IT en Networks & Security ook in afstandsonderwijs aan.

Kosten

Voor deze opleidingen gelden de normale studiegelden. Wij bieden je een volledige computerinfrastructuur aan, die je ook buiten de lessen om kan gebruiken. Wil je toch graag een een eigen laptop aanschaffen met speciale software, dan kan dat bij ons aan gereduceerde studententarieven.

Inschrijven

Je schrijft je in van juni tot de start van het academiejaar (23 september 2013) bij het studentensecretariaat van het departement. Tijdens de infodagen kun je je voorlopig inschrijven. Inschrijvingsprocedure.

 

 

Meer informatie: 
<p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-digx.gif" alt="logo Dig-X"></p> <a href="http://www.vangaragetotvalley.be/"><strong>Website Van Garage tot Valley</strong></a> <p><a href="http://ehbrief.ehb.be/nieuwsbericht/toegepaste-informatica-krijgt-lof-nvao">Lees het interview naar aanleiding van de accreditatie van de opleiding Dig-X</a> <br /></p> <p><a href="/infodagen">Infodagen<br /></a>Informatie over de <a href="http://iwt.ehb.be/pagina/toegepaste-informatica">bachelor Informatica</a> op de website van Design & Technologie<br /><a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/toegepaste_informatica.pdf">Brochure</a>info@ehb.be</p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
EIPBATI