Bachelor Journalistiek

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in de journalistiek

In een steeds complexere samenleving spelen de media meer dan ooit een cruciale rol. Radio, televisie, dagbladen en magazines, maar ook nieuwe, multimediale informatiekanalen beperken zich al lang niet meer tot berichtgeving. Het worden actieve factoren die mee het wereldgebeuren bepalen. In die crossmediale omgeving vervult de journalist een sleutelfunctie.

Je wordt helemaal niet als journalist geboren, je wordt het en blijft het voor de rest van je leven. De driejarige professionele bachelor Journalistiek wil je daarbij helpen met een kwalitatief hoogstaande opleiding die vlot toegang biedt tot het brede beroepenveld.

Het vernieuwde vakkenpakket houdt rekening met maatschappelijke en professionele evoluties.
Verder maken we gretig  gebruik van dynamische werkvormen, 'actief' leren met probleemgestuurd onderwijs (PGO), stages en integrale projecten, vaak in samenwerking met het journalistieke werkveld. Bekijk ook eens www.erasmix.be, de multimediaomgeving die gemaakt wordt door de student.Professionele, flexibele lesgevers en projectbegeleiders, onder wie heel wat gastlectoren uit de media, helpen je met raad en daad. Samen zorgen ze voor een ijzersterke opleiding op maat van de journalist van vandaag en morgen.

Je journalistieke uitvalsbasis wordt het departement Campus Dansaert van de Erasmushogeschool Brussel (EhB), gevestigd in de Zespenningenstraat in hartje Brussel.

Toekomstmogelijkheden

Met het diploma bachelor Journalistiek en de bijbehorende competenties heb je een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Je kunt ermee aan de slag als journalist, redacteur, eindredacteur of verslaggever bij radio, televisie of geschreven pers; bij persagentschappen, online- en crossmediale redacties, productiehuizen, bedrijfsmedia en uitgeverijen.

Wil je na je de professionele bachelor verder studeren, dan kun je na het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma beginnen aan een academische masteropleiding. Dit zijn enkele mogelijkheden:

Ook kun je na het behalen van je diploma elders in de EhB terecht voor een postgraduaat of een tweede bachelor.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Een speciale vooropleiding is niet vereist, maar een brede interesse, een goede taalbeheersing en, vooral, de bereidheid om de mouwen op te stropen zijn extra troeven. Aan studenten die reeds elders een diploma of credits hebben behaald, verleent de EhB vrijstellingen op basis van elders verworven kwalificaties. Zo kun je een individueel studietraject volgen.

Programma

Studenten Erasmushogeschool BrusselIn het eerste deeltraject wordt daarvoor de basis gelegd. Een grondige beheersing van het Nederlands, het Engels en het Frans staan voorop. Daarnaast worden je politieke, economische, psychologische en sociologische kaders aangereikt. Je verwerft historisch inzicht en maakt kennis met het gerecht en de diverse bestuurlijke organisaties en instellingen. Je verkent het medialandschap en de fascinerende wereld van de mediamarketing. Je spit maatschappelijke thema's uit en uiteraard volg je dagdagelijks de gemediatiseerde actualiteit.

Ondertussen begeef je je voorzichtig op het gladde journalistieke ijs. Ervaren lectoren uit de perswereld leren je omgaan met bronnen en maken je vertrouwd met technieken uit het journalistieke metier. Daarbij hoort ook al een stevige portie redactionele schrijftraining. Na dit eerste deeltraject ben je helemaal klaar voor het grote werk.

Het tweede en derde deeltraject van de bachelor Journalistiek staan helemaal in functie van de journalistieke en redactionele praktijk. Onder begeleiding van ervaren gastlectoren werk je tijdens workshops aan talloze journalistieke projecten, vaak in samenwerking met het werkveld. Naast dagblad- en weekbladpers, radio en televisie, maak je ook kennis met de bedrijfs- en de onlinejournalistiek; je traint je stem en uitspraak, je beheert een nieuwssite, publiceert een eigen multimediaal persproduct en bouwt aan een professionele portfolio.

Als enige professionele bachelor Journalistiek in Vlaanderen voorzien we in het tweede deeltraject al zes weken stage. Je draait mee op op een nationale of regionale redactie, je gaat op pad met journalisten-nieuwsjagers en leert stilaan de knepen van het vak.

Ondertussen bouw je verder aan een solide uitvalsbasis: een grondige, praktijkgerichte taalbeheersing (met extra aandacht voor Franse en Engelse conversatie), een flinke portie ondersteunende informatica, audiovisuele en CAR-technieken (Computer Assisted Reporting), een schep mediakritiek en uiteraard ook een grondige en kritische doorlichting van de brede actualiteit.

In het derde deeltraject sluit je de opleiding af met een publiceerbaar afstudeerproject, met een lijvige portfolio en met drie maanden stage op een redactie in binnen- of buitenland.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden. De enige extra kost is een ateliergeld van maximaal 50 euro, dat dient voor onder meer kopieerkosten en buitenschoolse activiteiten. Via de uitleendienst in het studielandschap kun je gratis gebruik maken van videocamera's, minidiscs, fototoestellen en andere apparatuur.  De PC-oefenlokalen zijn de hele dag vrij toegankelijk om te e-mailen, surfen, researchen, scannen, printen, enz. De campus heeft een wireless netwerk voor wie een eigen laptop verkiest. Ten slotte beschik je als toekomstige journalist over een eigen redactielandschap met vergaderruimte, PC-eilanden, radio- en tv-studio, montagecellen, enzovoorts.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf maart tot september op het studentensecretariaat van de campus Dansaert (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

Registreer je vanaf mei 2014 voor het academiejaar 2014-2015 zodat je definitieve inschrijving vlot verloopt. Met de afdruk van de onlineregistratie ga je vervolgens naar het studentensecretariaat van het departement.

 

 

Meer informatie: 
<p><a href="http://www.campusdansaert.be/nl/contact-dansaert">Contact opnemen</a><br /> <a href="/infodagen">Infodagen </a><br />Uitgebreide informatie over de <a href="http://www.campusdansaert.be/nl/journalistiek">bachelor Journalistiek</a> vind je op de website van <a href="http://www.campusdansaert.be/nl/journalistiek">Campus Dansaert</a><br /><a href="http://www.erasmix.be">Erasmix.be: de producties van de studenten Journalistiek</a><a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/journalistiek.pdf"><br />Brochure Journalistiek</a></p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
AHPBAJT