Bachelor Idea & Innovation Management

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in Idea & Innovation Management

Welkom, de wereld wacht op jou

De wereld verandert. Snel. Alsmaar sneller. Het is tijd om de dingen anders te gaan bekijken. Om oplossingen te zoeken voor nieuwe uitdagingen. We hebben nood aan denkers en doeners die bedrijven en organisaties een nieuwe richting in durven duwen. Die verandering aansturen. Iets voor jou?

Samen kunnen we de uitdagingen van morgen aangaan, elk vanuit onze eigen competenties en expertise. In de opleiding Idea & Innovation Management bekijken we innovatie liefst zo breed en dynamisch mogelijk. We willen je schitterende tools aanreiken om te leren vernieuwen, ondernemen, creëren en communiceren. Ben je al nieuwsgierig? Goed. Want er is veel werk aan de winkel.

Jij kunt het verschil maken voor de toekomst. Bekijk hier de brochure.

Jij wordt een pionier in een gloednieuwe opleiding

Idea & Innovation Management is een unieke opleiding: de allereerste in Vlaanderen die zich richt op vernieuwend ondernemen. De vorm van onderwijzen is zeer participatief. Idea & Innovation Management draait om coachend, doe-gericht onderwijs. Je krijgt continu feedback, doet aan co-learning en doet veel praktijkervaring op.

Met je neus in de praktijk, elke dag opnieuw

 • Je werkt intens samen met en krijgt les van enthousiaste innovatieprofessionals
 • Je leert het vak via projecten uit het échte bedrijfsleven
 • Je participeert aan projectweken, business-cases, innovatiegames, …
 • Je krijgt gastcolleges van topsprekers
 • Je doet maximaal stage-ervaring op dankzij twee stages
 • Je kiest zelf je afstudeerproject
 • Je ontdekt ook buiten de schoolmuren & -uren innovatie-expertise, ideeën en opportuniteiten voor vernieuwing

Programma

Tijdens deze opleiding leer je binnen organisaties, bedrijven en overheden creativiteit en vernieuwing stimuleren. Je zult innovatietrajecten helpen opstarten, coördineren, faciliteren en mee implementeren.

Je leert over trendanalyse, ideeëngeneratie, conceptontwikkeling, businesscasing maar ook het goed in de markt zetten van vernieuwingen door efficiënt samen te werken met alle betrokken partijen.

Je opleiding Idea & Innovation Management is samengesteld uit een unieke combinatie van vakken. Stuk voor stuk zijn die erop gericht om je de kennis, vaardigheden en professionele attitudes aan te leren die je in je carriére nodig hebt. Je vakken zijn onder te verdelen in vier grote pijlers: Creativiteit, Innovatie, Ondernemerschap en People Skills.

De pijlers van Idea & Innovation Management:

 • Creativiteit: 7%
 • Innovatie: 36%
 • Ondernemerschap: 16%
 • People Skills: 20%
 • Combinatie van de 4 basispijlers: 21%

De 4 pijlers waarop de studie Idea & Innovation management focust zijn : Creativiteit, Innovatie, Ondernemerschap en People Skills

Je studiejaren in een notendop

Drie jaar lang ontdekken: enkele ankerpunten

Je eerste academiejaar is verdeeld in twee semesters. Op het einde van elk semester evalueren we afgewerkte leerinhouden. In juni heb je dan examens van de overige leerstof.
Tijdens je eerste week gaan we meteen intensief aan de slag met elkaar tijdens een bootcamp.
Je tweede academiejaar is in het eerste semester gevuld met een stage van 6 weken.

Je derde academiejaar heb je in het eerste semester les, gevolgd door eindexamens. In het tweede semester loop je drie maanden stage. Je afstudeerproject verdedig je in juni bij wijze van ultieme eindproef.

Inspiratie uit het buitenland?

Mais bien sûr en of course!

Trekt studeren in het buitenland jou wel aan? Dan kun je in het derde en laatste jaar van je opleiding voor een semester naar het buitenland in het kader van Erasmus. Daar werk je een studieprogramma af aan een van onze partnerinstellingen. Ook voor je stage mag je naar het buitenland. Hiervoor kun je eventueel een mobiliteitsbeurs krijgen. Opmerkelijke projectvoorstellen voor een stage in een ontwikkelingsland komen ook in aanmerking voor een reisbeurs. Het departement is ook lid van SPACE, een Europees netwerk van hogescholen en universiteiten dat de mobiliteit van docenten en studenten promoot en internationale examens organiseert.

In je tweede jaar ga je sowieso op studiereis naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Een onvergetelijke en bijzonder inspirerende week.

En in je derde jaar kun je verder ook nog deelnemen aan een studiereis binnen Europa: jij en je medestudenten kiezen zelf de locatie in consensus.

Tempting? Zal wel zijn!

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Een speciale vooropleiding is niet vereist, maar je hebt een streepje voor als je taalvaardig, communicatief en dynamisch bent en organisatorische talenten hebt. Ook teamplayers die van aanpakken weten, zullen zich thuisvoelen. Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of jevrijstellingenkrijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Heb jij al een bachelordiploma?

De combinatie met Idea & Innovation Management bezorgt je een unieke troef

Idea & Innovation Management staat op zichzelf als bacheloropleiding, maar het is ook een perfecte vervolgopleiding op een eerder behaald diploma. De kennis die je eerder opdeed in combinatie met deze vernieuwende doe-gerichte opleiding met unieke vakken, levert je een extra troef op. Je mag er zeker van zijn: je krijgt een nog grotere meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Toekomstmogelijkheden

In veel bedrijven bestaat er vandaag nog geen kant-en-klare functie als Junior Idea Manager & Innovation Manager. Dat komt omdat innovatief ondernemerschap vandaag in veel ondernemingen vaak nog in een transformatieproces zit. Maar natuurlijk kunnen de seniors wel assistentie van een leergierige juniorprofessional als jij gebruiken.

Reden te meer om klaar te zijn voor de toekomst, en je loopbaan als Junior Idea & Innovation Manager voor te bereiden bij

 • overheden
 • federaties en vakorganisaties
 • innovatiegerichte dienstenbedrijven
 • middelgrote bedrijven en organisaties
 • multinationals en corporate organisaties
 • non-profit organisaties
 • start-ups

Als Idea Manager werk je mee aan het realiseren van duurzame markt- en maatschappijgedreven innovaties en business. Je helpt innovatieprocessen als het ware te vertalen naar succesvolle nieuwe producten, diensten, concepten, processen en strategieën. En dat op drie niveaus:

Je bent een screener
Je gaat op zoek naar tendensen, opportuniteiten, behoeften, en dit zowel binnen als buiten de grenzen van de organisatie of het bedrijf.

Je bent een innovatiefacilitator
Je creëert de omstandigheden en begeleidt het proces van idee-initiatie, over verrijking tot de ontwikkeling van een echte innovatie die duurzame waarde creëert voor de organisatie.

Je bent een bruggenbouwer
Je netwerkt en brengt partijen uit verschillende contexten, disciplines en sectoren samen om innovatieve synergiën te ontwikkelen.
Ga ik snel werk vinden

Er is nood aan Idea & Innovatie managers, deze professionals vertellen jou waarom:

“Omdat er nood is aan Young Evangelists die met een frisse kijk én kennis van zaken de –vaak iets oudere- decision makers kunnen bijstaan op de bumpy road van innovatie.”
Jo Nachtergaele, StudiJo50

“Alle bedrijven, groot en klein, zoeken zich rot naar mensen die ideeën zien, kunnen ontwikkelen en implementeren. Je kan niet vroeg genoeg de mindset aanleren om dat succesvol te doen. Deze opleiding is dan ook simpelweg… het beste idee!”
Dirk Oosterlinck, Managing Director “bpost op afspraak”, Marketer of the Year 2012

“Omdat deze opleiding kansen geeft aan mensen die het waarom van mijn onderneming respecteren en die tegelijkertijd fundamenteel in vraag stellen. Omdat ze jonge mensen sterk maakt in het doen wat ze niet kunnen laten. En omdat deze opleiding young potentials sterkt in hun ondernemerschap door persoonlijke groei en ontplooiing.”
Tim Demeyer, Organisatieontwikkeling, Colruytgroup

“Idea Managers zijn nodig om vastgeroeste denkpatronen te helpen doorbreken.”
Luc Van Bellegem, Sr. Marketingadviseur, VLAM

“Het is een uitdaging om in tijden van permanente ‘challenge & change’ scherp te blijven staan. Daarom moeten we onze krachten bundelen om ons innovatievermogen slagkracht te geven. Samen met fris en vernieuwend talent.”
Marleen Limbourg, adviseur strategisch personeelsbeleid en organisatieontwikkeling, MLAdvisie

"Omwille van de sprankelende dynamiek die deze jonge mensen teweeg zullen brengen en waar onze industrie zo'n nood aan heeft. Innovatie is de zuurstof van toekomstig succes."
Stijn Broucke, Technology and application scouting, Atlas Copco

“We hebben nood aan jongeren die met een andere blik naar organisaties en mensen kijken en klaar staan om de verandering mee te helpen waarmaken.”
Nele Vandenbroeck, Corporate Marketing marktonderzoek en trendwatching, Colruytgroup

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf juni bij het studentensecretariaat van het departement (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

 

Meer informatie: 
<a href="http://www.campusdansaert.be/nl/contact-dansaert">Contact opnemen</a><br /> <a href="/infodagen">Infodagen</a><br /> <a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/idea_management.pdf"><strong>Brochure</strong></a><br />