Bachelor Hotelmanagement

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in het hotelmanagement

De driejarige professionele bachelor Hotelmanagement van het departement Campus Dansaert is een veelzijdige en creatieve opleiding die je optimaal voorbereidt op een loopbaan in de hospitalitysector (hotels, restaurants, catering, event management, clubs enzovoorts). In deze opleiding leer je de aangereikte theoretische en conceptuele inzichten voortdurend toe te passen in de praktijk. Creativiteit en zelfwerkzaamheid zijn belangrijke troeven om deze opleiding met succes af te ronden.

In een moderne leeromgeving leert een jong team van docenten jou de knepen van het vak die je als manager in de wereld van de hospitality moet beheersen. Daarbij ligt de nadruk altijd op de praktijk.

Je werkt tijdens je opleiding veel in projecten. Samen met een operationele stage in het tweede studiejaar en een managementstage in het laatste jaar vormt dat de ideale voorbereiding op je latere beroepsleven. Je creativiteit kun je kwijt in een innovatief eindwerk. In de opleiding wordt traditioneel onderwijs gecombineerd met projectwerk en een elektronische leeromgeving.

50 jaar Hotelmanagement

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) vierde in 2012 50 jaar Hotelmanagement. Al vijf decennia mag de opleiding Hotelmanagement van de EhB zich dé referentie noemen binnen de Vlaamse en de Brusselse hospitalitysector. Foto's hiervan zijn hier te bewonderen.

Toekomstmogelijkheden

Op de huidige arbeidsmarkt is er een grote vraag naar geschoold hospitalitypersoneel. Dat bewees een recente studie van de VDAB. Vaak krijg je al tijdens je studie een job aangeboden. Wij geven je vaardigheden mee zoals zelfstandigheid, collegialiteit, verantwoordelijkheid en een sterke gedrevenheid. In het bedrijfsleven waardeert men deze vaardigheden heel hoog bij een hospitalitymanager.

Na deze bachelor kun je via een schakelprogramma in korte tijd de master in Toerisme volgen.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Je hoeft er verder geen specifieke basis voor te hebben. Het programma bevat geen wiskunde of andere wetenschappen en op het vlak van informatica en de vierde taal (Spaans of Duits) starten we vanaf nul.

Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of je vrijstellingen krijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Programma

De bachelor Hotelmanagement loopt van september tot en met juli en omvat 180 studiepunten. Deze opleiding kun je doorgaans in drie jaar afronden.

Bij een unieke sector past ook een unieke opleiding. De bachelor Hotelmanagement aan de Campus Dansaert wordt gekenmerkt door vijf karakteristieken.

 • Module: elk jaar is onderverdeeld in vier modules van zeven weken. Dus geen lange semesters maar telkens zeven weken les met aansluitend de examens. Dit reduceert de te verwerken hoeveelheid leerstof en garandeert een beterere en snellere opvolging van studenten.
 • Probleemgestuurd: minder traditionele colleges en meer groepswerk. Wij gaan er prat op dat er bij ons minder monoloog en meer dialoog is tussen studenten en docenten. Studenten krijgen, in groepjes, een specifiek sectorprobleem aangereikt dat ze samen aanpakken (combinatie van groeps- en individuele verwerking).
 • Studentgecentreerd: je wordt voortdurend gecoacht. Eén van de problemen van beginnende studenten en pas afgestudeerden op hun nieuwe job is timemanagement. Door papers en projecten te organiseren en te coördineren, kortom te managen in samenwerking met een tutor leer je de vitale vaardigheid van timemanagement.
 • Focus: binnen elke module één focus. Alle vakken die je krijgt binnen een module zijn op dat ene thema gericht. Zo krijg je in de module Rooms Divison Management niet alleen praktische kennis vanuit de sector door een bezoek achter de schermen van een hotel, ook in de taalvakken hebben we het uitgebreid over hetzelfde thema, en in de economische vakken belichten we alle kostenaspecten van een efficiënt RD-management. Op die manier krijg je, in  combinatie met de verschillende opleidingsonderdelen, een geïntegreerd beeld van alle aspecten van Rooms Division.
 • Sector: regelmatige ‘confrontatie’ met de zakenwereld door bezoeken, gastcolleges en inductiestages. Je doet verschillende werkbezoeken per module, waarbij het thema van de module in de sector zelf van naderbij bekeken en bestudeerd wordt. Zo is er tijdens de eerste week telkens een tweedaagse gepland met talloze bezoeken aan hotels, luchtvaartcatering, enzovoorts. Dit zorgt voor een ‘eye-opener’, zodat je de theoretische stof steeds kunt linken aan de realiteit. Belangrijk zijn ook de stages (zeven weken in het tweede jaar, 16 weken in het derde jaar) in binnen- of buitenland. De vele internationale stagemogelijkheden tonen aan hoezeer onze opleiding aan de carrièremogelijkheden van deze sector beantwoordt.

Structuur bachelorprogramma

Eerste jaar: Operationeel (probleemtaken)

 • Intro in the business
 • Rooms division
 • Food operations
 • Beverage operations
Tweede jaar: Departementaal
 • Management (cases)
 • Fastfood & Catering
 • F&B Management
 • Rooms Division Management
 • Operationele stage
Derde jaar: General Management (hotelmanagement simulatie)
 • General Hotel Management
 • Management stage (en eindwerk)

Kosten

Voor deze opleidingen gelden de normale studiegelden. Wij bieden je een volledige computer- en onderzoeksinfrastructuur aan, die je ook buiten de lessen om kunt gebruiken.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf maart tot september via het studentensecretariaat van Campus Dansaert (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

 

 

Meer informatie: 
<span class="naam">Uitgebreide <a href="http://www.campusdansaert.be/nl/hotelmanagement">informatie over de bachelor Hotelanagement</a> op de website van het departement.<br /><a href="http://www.campusdansaert.be/nl/contact-dansaert">Contact opnemen</a><br /> <a href="/infodagen">Infodagen </a><a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/hotelmanagement.pdf"><br />Brochure</a></span>
Opleidingscode: 
DHPBAHOTM