Bachelor in Toegepaste Taalkunde

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in de toegepaste taalkunde
Departement: 

Deze opleiding integreert vanaf het academiejaar 2013-2014 in de Vrije Universiteit Brussel. Op deze site kun je de studiekaart van de VUB opvragen. De informatie (brochures, ECTS-fiches,...) over deze integrerende opleiding op de website van Erasmushogeschool Brussel slaat nog op het academiejaar 2012-2013. Heb je vragen over de toekomst van onze academische hogeschoolopleidingen? Een antwoord lees je in onze lijst veelgestelde vragen.

Talen studeer je in Brussel: een wereldstad waar je je theoretische talenkennis onmiddellijk in de praktijk kan omzetten. Onze hoofdstad is trouwens het hart van de Europese Unie, het actieterrein bij uitstek voor een vertaler, tolk of journalist.

De bacheloropleiding maakt je vaardig in minstens twee talen en bereidt je voor op een gamma aan masteropleidingen, zoals vertalen, tolken, journalistiek of meertalige communicatie. In het eerste jaar specialiseer je je in twee talen. Je kan kiezen uit twee vreemde talen of één vreemde taal in combinatie met het Nederlands. Na intensieve studie van die twee talen kan je vanaf het derde bachelorjaar je expertise nog verbreden met een aanvullende taal. Natuurlijk beperkt ons aanbod zich niet tot talen op zich. Een volwaardig communicator word je namelijk pas als je een ruime ‘bagage’ hebt. 
 
Een taal moet gesproken worden. De nadruk ligt bij de opleiding Toegepaste Taalkunde dan ook op praktijk en interactie. Zo start je al vanaf het eerste jaar met mondelinge en schriftelijke taalvaardigheidstrainingen. Door projecten uit te voeren met je medestudenten, leer je bovendien communiceren, vergaderingen leiden en teksten schrijven in je vreemde talen. Tijdens je opleiding kom je ook in contact met de bedrijfswereld, zodat je niet zonder ervaring op de arbeidsmarkt komt.

Studenten Erasmushogeschool BrusselDe aanpak van onze lesgevers is modern en aangepast aan de meest recente inzichten in wat onderwijsmethodes maximaal doeltreffend maakt. Bovendien word je door de kleinschaligheid van ons departement  optimaal  begeleid. En dankzij onze locatie geniet je ook van de infrastructuur van een universitaire campus (bibliotheek, restaurant, sportaccommodatie, ...). Alle lessen van de bachelor Toegepaste Taalkunde vinden inderdaad plaats op de campus Etterbeek van de VUB, waar het departement Toegepaste Taalkunde van de Erasmushogeschool Brussel sinds een paar jaar is gevestigd. Hier geniet je de voordelen van studeren in een wereldstad, maar dan met de gezelligheid van een echt studentendorp.

Het departement Toegepaste Taalkunde beschikt over een goed uitgebouwde computerinfrastructuur, waar je ook na de lessen gebruik kan van maken. De belangrijkste woordenboeken kan je elektronisch raadplegen. Uiteraard werk je in de lessen met de nieuwste vertaaltechnologieën.

Toekomstmogelijkheden

De academische bachelor Toegepaste Taalkunde telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Na de bachelor kies je voor de master Tolken, Vertalen of Journalistiek

Wil je met je bachelordiploma graag een andere masteropleiding volgen, dan kan dat na het volgen van een voorbereidingsprogramma. De duur van dit programma hangt af van de opleiding die je kiest.
 
De talenkennis die je verwerft bij je bacheloropleiding Toegepaste Taalkunde is een stevige troef op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerde kan je onder andere terecht bij vertaalbureau’s, Europese onderzoeksprogramma’s, sofwarebedrijven, uitgeverijen en internetredacties.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden.

Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of je vrijstellingen krijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Programma

Het programma van de bachelorjaren is uniek, op maat, ruim en flexibel. Als je daar meer over te weten wil komen, klik je hier om naar de geknipte pagina van de departementale website te gaan.

Raadpleeg de opleidingsonderdelenfiches voor een overzicht van alle vakken.
 
De opleiding loopt van september tot juli.

Kosten

Voor de academische bachelor Toegepaste Taalkunde gelden de normale studiegelden.

Inschrijven

Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

Brochure

Meer informatie over deze en andere boeiende opleidingen aan het departement Toegepaste Taalkunde vind je ook in de brochure die je hieronder in pdf-formaat kan downloaden.

Meer informatie: 
<p><a href="http://taalkunde.ehb.be/nl/opleidingen/toegepastetaalkunde">Bachelor in de Toegepaste Taalkunde</a> op de website van het departement<br /><a href="/brochures">Brochure</a><br /><a href="/infodagen"> Infodagen</a><br /><a href="mailto:taalkunde@ehb.be">taalkunde@ehb.be</a><br /> <a href="http://taalkunde.ehb.be">http://taalkunde.ehb.be</a></p> <p><a href="http://www.erasmushogeschool.be/de-integratie-van-academische-hogeschoolopleidingen">De toekomst van onze academische hogeschoolopleidingen</a></p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
JTABATTK