Master Journalistiek

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Master in de Journalistiek
Departement: 

Deze opleiding integreert vanaf het academiejaar 2013-2014 in de Vrije Universiteit Brussel. Alle informatie (brochures, ECTS-fiches,...) over deze integrerende opleiding op de website van Erasmushogeschool Brussel slaat nog op het academiejaar 2012-2013. Heb je vragen over de toekomst van onze academische hogeschoolopleidingen? Een antwoord lees je in onze lijst veelgestelde vragen.

De master Journalistiek, verzorgd door het departement Toegepaste Taalkunde, leidt je op tot journalist voor radio, tv en gedrukte of onlinemedia. De master heeft een hoog praktijkgehalte en vormt je tot een kritische journalist met een open geest.

De docenten voor de praktijkvakken  (onder meer Wilfried Mostinckx, Luckas Vander Taelen, Koen Vidal, Joël De Ceulaer, François Colin) zijn ervaren journalisten.

De opleiding heeft twee opties: gedrukte en onlinemedia en radio- en tv-journalistiek.

In de optie gedrukte en onlinemedia  krijg je een training in nieuwsgaring, journalistiek schrijven en interviewtechnieken. In de domeinspecifieke vakken maak je kennis met zeven verschillende domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, gerecht, cultuur,  sport en lifestyle. Je leert schrijven voor een bepaalde doelgroep en onder tijdsdruk werken. Verder leer je de stukken van andere studenten te beoordelen, zodat je kritisch wordt voor anderen maar ook voor jezelf. Je moet goed in een team kunnen werken, daarom neem je voor deze optie deel aan twee journalistieke projecten. Het eerste is een webmagazine, het tweede is de publicatie van een gedrukte krant.

In optie radio- en tv-journalistiek maak je reportages die daarna kritisch geëvalueerd worden. Je neemt het hele productieproces zelf in handen: de research, de afspraken, de opnames en de montage. Je leert werken met semiprofessionele camera's, digitale audiorecorders en montagecomputers. De optie kent verder intensieve trainingen in kleine groepen waar je oefent in schrijven, inlezen, presenteren en interviewen. Je krijgt in de loop van het jaar ook verschillende individuele opdrachten. Als je kiest voor radio of tv, dan werk je graag in team, ben je flexibel, vlot in de omgang en niet te timide.

In de beide opties loop je acht tot tien weken stage bij kranten, tijdschriften, internetredacties en radio- en tv-redacties.

Toekomstmogelijkheden

Afgestudeerden vinden werk bij kranten, tijdschriften, internetredacties of radio- en tv-redacties. Wil je enkele oud-studenten aan het woord horen? Bekijk dan deze filmpjes over de 5 genomineerden voor de Gouden Gom 2011, een prijs die oud-studenten van de master in de bloemetjes zette in april 2011.

Toelatingsvoorwaarden

Studenten met de graad van academische bachelor of master in de Toegepaste Taalkunde, Taal- en Letterkunde, Politieke en Sociale Wetenschappen, Communicatiewetenschappen of Geschiedenis hebben direct toegang tot de master Journalistiek. Beschik je over een andere academische bachelor of master dan volg je eerst een voorbereidingsprogramma.

Om je kansen op slagen voor de optie radio en tv te optimaliseren, biedt het departement je de mogelijkheid een stemproef af te leggen. Inschrijven voor de stemproef doe je bij Martine De Ridder (martine.de.ridder@ehb.be).

Het aantal studenten wordt vanwege de infrastructuur beperkt tot 80 (40 studenten per optie).

Programma

Het opleidingsprogramma voor deze opleiding ziet er als volgt uit:

1. Journalistiek als wetenschappelijk object
 • Mediarecht, -beleid en -structuren
 • Mediastudie en -kritiek
 • Linguïstische discoursanalyse
2. Journalistieke praktijk
 • Optie gedrukte en online media:
  • Nieuwsgaring
  • Interviewtechnieken
  • Taalverzorging en journalistiek schrijven (gevorderd)
  • Tekstrevisie en eindredactie
 • Optie radio en televisie:
  • Nieuwsgaring en interviewtechnieken
  • Taalverzorging en journalistiek schrijven (gevorderd)
  • Stem- en spreekvaardigheden en presentatie
  • Radio- en beeldtaal  
3. Genre- en domeingerichte praktijk
 • Optie gedrukte en online media:
  • Gerechtelijke, financieel-economische en buitenlandberichtgeving
  • Politieke, culturele en sport- of lifestyleberichtgeving
  • Journalistieke genres
  • Digitale media
 • Optie radio en televisie:
  • Domeingerichte praktijk I&II
  • Journalistieke genres I&II
4. Masterproef
5. Stage

Alle details vind je in de opleidingsonderdelenfiches.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden . Wij bieden je een volledige computerinfrastructuur aan, die je ook buiten de lessen om kan gebruiken. Voor de studenten radio- en tv-journalistiek is ook een opname- en montagestudio, en zijn er semiprofessionele camera’s en digitale audiorecorders ter beschikking.

Inschrijven

Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.
 
Meer informatie: 
<p><a href="http://taalkunde.ehb.be/nl/journalistiek/opleiding" title="Uitgebreide informatie over de master Journalistiek">Uitgebreide informatie over de master Journalistiek</a> vind je op de website van het departement Toegepaste Taalkunde.<br />Opties: <a href="http://taalkunde.ehb.be/nl/journalistiek/geschrevenpers/tweeopties" title="gedrukte en online media">gedrukte en onlinemedia</a> of <a href="http://taalkunde.ehb.be/nl/journalistiek/geschrevenpers/tweeopties" title="radio- en televisiejournalistiek">radio- en televisiejournalistiek</a><br /><a href="/infodagen/" title="Infodagen">Infodagen</a> <br />taalkunde@ehh.be<br /><a href="/ttk/" title="Toegepaste Taalkunde">Website departement Toegepaste Taalkunde</a><br /><a href="/sites/www2.ehb.be/files/master-journalistiek-2012.pdf" title="Brochure Toegepaste Taalkunde">Brochure</a></p> <p><a href="http://www.erasmushogeschool.be/de-integratie-van-academische-hogeschoolopleidingen">De toekomst van onze academische hogeschoolopleidingen</a></p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
JTMASJT