Bachelor Communicatiemanagement

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in het communicatiemanagement

De driejarige professionele bachelor Communicatiemanagement leidt je op tot een veelzijdige communicatiespecialist. De opleiding wordt verzorgd door het departement Management, Media & Maatschappij van de Erasmushogeschool Brussel (EhB).

Zowel in de persoonlijke als de professionele levenssfeer zijn communicatievaardigheden van cruciaal belang. Een job in de sector van Communicatiemanagement is bovendien bijzonder gevarieerd en uitdagend. De EhB bereidt je hier maximaal op voor.

De opleiding werkt met een nieuwe onderwijsaanpak: er zijn minder klassieke hoorcolleges en meer momenten met 'actief leren' door probleemgestuurd onderwijs en projecten.

De EhB zorgt ervoor dat de opleiding steeds up-to-date blijft en nauw aansluit bij de praktijk door het aantrekken van lectoren met marketingcommunicatie-ervaring en gastdocenten uit de praktijk. Zo blijft er een nauw contact met de sector. Voor alle projecten wordt samengewerkt met echte klanten zoals bijvoorbeeld Mercedes-Benz, JimTV, Duvel, De Morgen en Jules Destrooper.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding gelden de normale toelatingsvoorwaarden. Een speciale vooropleiding is niet vereist, maar je hebt een streepje voor als je taalvaardig, communicatief en dynamisch bent en organisatorische talenten hebt. Ook teamplayers die van aanpakken weten, zullen zich thuisvoelen.

Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of je vrijstellingen krijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Toekomstmogelijkheden

Met het diploma bachelor Communicatiemanagement heb je een uitstekende kans op een gevarieerde en uitdagende job en kun je in elke sector aan de slag.

De opleiding geeft je toegang tot velerlei functies: commerciële marketingcommunicatie, public relations, event management, overheidscommunicatie, HR-communicatie en interne communicatie. Afgestudeerden werken op de communicatieafdeling van bedrijven, non-profitinstellingen, reclame- en evenementenbureaus of overheidsinstanties, bijvoorbeeld als account manager, pr-medewerker, events manager, webmaster of e-communication-medewerker.

Na deze bachelor kun je via vooraf uitgewerkte schakel- en voorbereidingsprogramma's beginnen aan een master op de hogeschool of universiteit. Ook kun je een tweede bachelor volgen waarvoor je dan studieduurverkorting krijgt. Enkele voorbeelden van zulke opleidingen:

Programma

Studenten Erasmushogeschool BrusselDe bachelor Communicatiemanagement loopt van september tot en met juli en omvat 180 studiepunten. Deze opleiding kun je doorgaans in drie jaar afronden. De opleiding kent drie deeltrajecten.

In het eerste deeltraject leer je via het probleemgestuurd onderwijs om in groepen te werken en leerstof al doende te verwerven en eigen te maken (competentietraining in informatievaardigheden en groepsdynamische vaardigheden). Zo leer je plannen, organiseren, vergaderen, deadlines respecteren en in een team werken. Daarnaast volg je lessen Nederlands, Frans en Engels en kan je als keuzevak ook Duits of Spaans volgen. Tot slot volg je vakken om je de basiskennis van het communicatievak bij te brengen.

Enkele vakken uit het eerste deeltraject zijn:

  • Actualiteit en cultuur
  • Psychologie
  • Communicatiemanagement
  • Nederlands, Engels, Frans
  • Mediamarkt en mediabedrijf
  • Economische en juridische topics
  • Marketing en research
  • Sociologie

In het tweede en derde deeltraject maak je kennis met public relations, event management en marketingcommunicatie. In de lessen Public relations leer je onder andere goede relaties uit te bouwen met de diverse doelgroepen van een organisatie. Event management focust op het creatief plannen en invullen van allerlei events en manifestaties. In Marketingcommunicatie tot slot gaat het om communicatie rond merken, producten en diensten van commerciële ondernemingen of non-profitinstellingen.

In het tweede deeltraject ga je zes weken op stage en in het derde deeltraject twaalf weken.

Het sluitstuk van de opleiding is een afstudeerproject dat je in groep uitvoert.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf juni bij het studentensecretariaat van het departement (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

 

Meer informatie: 
<p>Uitgebreide <a href="http://www.campusdansaert.be/nl/communicatiemanagement">informatie over de bachelor Communicatiemanagement</a> op de website van het departement.<br /><a href="http://www.campusdansaert.be/nl/contact-dansaert">Contact opnemen</a><br /> <a href="/infodagen">Infodagen </a><a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/communicatiemanagement.pdf"><br />Brochure</a></p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
AHPBACM