Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Naam volgens hoger onderwijsregister: 
Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie
Locatie: 

Voel je je aangesproken door de wonderen van de biomedische wereld en lijkt het speurwerk in een laboratorium jou een uitdaging, dan is de professionele Bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie een uitstekende keuze.

NIEUW en UNIEK

Als enige hogeschool in Vlaanderen biedt de Erasmushogeschool Brussel (campus Jette) jou een brede basisopleiding waarin de vakgebieden uit de 2 afstudeerrichtingen Farmaceutische & Biologische Laboratoriumtechnologie (FBT) en Medische Laboratoriumtechnologie (MLT) verweven zijn. Je wordt als toekomstig biomedisch laboratoriumtechnoloog opgeleid in 4 grote vakgebieden: farmacie, klinische biologie, life sciences en microbiologie.

Specialisatie in farmacie of klinische biologie blijft mogelijk dankzij keuzevakken, stage en eindwerk.

FASCINEREND

Dagelijks worden we geconfronteerd met misdaden. Misdaadonderzoek, forensische wetenschappen en criminalistiek zitten duidelijk in de lift … Aan de Erasmushogeschool Brussel (campus Jette) krijg je als toekomstig biomedisch laboratoriumtechnoloog vanuit verschillende invalshoeken informatie over misdaadonderzoek en zal je meer specifiek dmv een project in het tweede deeltraject zelf meewerken aan misdaadonderzoek. Voor de uitwerking van dit project wordt nauw samengewerkt met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

IN DE MEDIA

vtm - Het Nieuws 27 september 2010 - copyright vtm

tvbrussel - 2 september 2010 (eerste anderhalve minuut van het item)
Bekijk het volledige item op www.tvbrussel.be - copyright tvbrussel

HLN.be ma 21 juni 2010

één - Journaal 29 november 2009 - copyright vrt

Toelatingsvoorwaarden

Voor de bachelor Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie gelden de normale toelatingsvoorwaarden . Je hoeft geen exact wetenschappelijke vakken te hebben gevolgd om te beginnen aan deze opleiding. Voor wie nog wat steun nodig heeft bij de exacte vakken, zijn er in september brugcursussen wiskunde en chemie. Als je al werkervaring hebt of vergelijkbare vakken volgde, kun je vrijstellingen krijgen op basis van de EVC/EVK-procedure.

Aan studenten die elders al een diploma of credits hebben behaald verleent de EhB vrijstellingen op basis van EVC-EVK-procedure. Zo kan je een individueel studietraject volgen. Behaalde je al credits aan de Vrije Universiteit Brussel, dan kan je onmiddellijk nagaan of je vrijstellingen krijgt. Studeerde je aan een andere universiteit? Neem dan zeker contact op met de trajectbegeleider van de opleiding die je wil aanvatten. Hij zal samen met jou nagaan of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Toekomstmogelijkheden

Desondanks de economische crisis is werkzekerheid gegarandeerd in deze sector.
Als bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie kan je tewerkgesteld worden:

 • In laboratoria gekoppeld aan verscheidene sectoren:
  • Klinische biologie (met al dan niet bloedafnames)
  • Medische beeldvorming als medisch laboratoriumtechnoloog
  • Biotechnologie
  • Wetenschappelijk onderzoek (of research)
  • Farmaceutische industrie (bv. productie en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen)
  • Voedingsnijverheid
 • In een officina- / ziekenhuisapotheek als farmaceutisch technisch assistent
 • In allerlei medische (bv Clinical Research Assistant), commerciële functies (bv medisch afgevaardigde) in de industrie.
Je kunt ook overwegen om verder te studeren. Na het volgen van een schakelprogramma kun je onder meer een  master in de Biomedische wetenschappen of een master in de Farmacie beginnen. De EhB biedt ook bij- en nascholingen voor laboratoriumtechnologen.

Programma

Studenten Erasmushogeschool Brussel

Elke student Biomedische Laboratoriumtechnologie in de Erasmushogeschool Brussel wordt tijdens het eerste deeltraject opgeleid in 3 vakgebieden die een voorbereiding bieden op de vakgebieden van het tweede en derde deeltraject.

Het eerste deeltraject wordt ingedeeld in volgende vakgebieden:

CHEMISCH vakgebiedBIOLOGISCH vakgebiedONDERSTEUNEND vakgebied
Algemene chemie Biochemie Wiskunde
Analytische chemie Metabolisme Biomedische statistiek
Organische chemie Biologie Toegepaste fysica
  Microscopie  
  Microbiologie  
  Anatomie - fysiologie  
Projecten

Per semester wordt een project voorzien waarin verschillende opleidingsonderdelen geïntegreerd worden rond één bepaald thema.

In het eerste semester van het eerste deeltraject wordt in het ‘project MALARIA’ de ziekte (oorzaak, symptomen, diagnose, behandeling,…) bestudeerd, maak je kennis met wetenschappelijke vakliteratuur en wetenschappelijk onderzoek en worden een aantal malariageneesmiddelen in het labo geanalyseerd.

Aangezien de meeste opdrachten in groep moeten uitgewerkt, gerapporteerd en gepresenteerd worden, wordt tijdens dit project ook een training in communicatietechnieken voorzien.

In het tweede semester ontsluier je de geheimen van DNA en RNA in het ‘project DNA’.  In dit project ga je  dieper in op de structuur van DNA en RNA.  We bespreken de genetische code en leren je DNA en RNA te isoleren, te zuiveren en te visualiseren in een gel. Je zal DNA op specifieke plaatsen met enzymen knippen en de producten analyseren. Tot slot zal je enkele genen opzoeken in de genbank en met elkaar vergelijken.

Buitenlandse stage

In de loop der jaren heeft de opleiding goede contacten opgebouwd met andere hogescholen in landen als Finland, Oostenrijk en Zweden.

Jaarlijks verleggen enkele studenten letterlijk hun grenzen en gaan in het buitenland een deel van hun stage of zelfs hun volledige stage doorlopen.
Ook in Spanje (Castellon), Nederland (Maastricht en Deventer), Canada (Québec), Zuid-Afrika (Kaapstad), Chili (Santiago de Chile) en Frankrijk (Dunkerque en Paris) werden reeds stages doorlopen.

 • Oostenrijk, Graz - FH Joanneum
 • Finland, Turku - University of Applied Sciences
 • Zweden, Örebro - Örebro University

Meer info kunt u steeds verkrijgen bij Gerrit Lesaffer.

Kosten

Voor deze opleiding gelden de normale studiegelden.

Inschrijven

Je schrijft je in tijdens de infodagen of vanaf juni bij het studentensecretariaat van het departement (check eerst de zomersluiting). Voor deze opleiding geldt de normale inschrijvingsprocedure.

 

 

Meer informatie: 
<p><u><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/gla/info-contact" title="Contact" id="trx_">Contact</a></u><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/biomedische-laboratoriumtechnologie"><br /> Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie</a><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/" title="Campus Jette"><br /> Campus Jette</a><a href="http://gezondheidszorg.ehb.be/gla/infodagen"><br /> Infodagen</a><span class="naam"><a href="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/brochures14/biomedische_laboratoriumtechnologie.pdf" title="Brochure" id="hse:"><br /> Brochure</a></span></p> <p><img src="http://www.erasmushogeschool.be/sites/www2.ehb.be/files/logo-nvao-small.gif" alt="Logo NVAO"></p>
Opleidingscode: 
KGPBABLT